Thisismylife.blogg.se

...........................................allt, inget och lite till.

Slaughter

Publicerad 2014-12-03 21:20:00 i Allmänt,

3/12. 
Började dagen med första matteföreläsningen efter statistik-uppehållet på 1 vecka. Eftersom vi bara hade 15 min lunch köpte jag och Mikaela varsin banan och daimbiskvi. Åt frukost på lektionen så att jag inte skulle hinna bli så hungrig, hihi. Kvart över 12 mötte vi de andra, ca 20 pers, och vi samåkte uppdelat i bilar till slakteriet :) :(
Ett efterlängtat studiebesök. Vilket kommer leda till en låååång text, utan egna bilder förutom den allra högst upp.

När vi kom dit stod vi utanför och en lastbil hade precis kommit, tittade runt hörnet. Små hål i bilen gjorde att jag skymtade ett djuröga, det tillhörde en gris. Sedan gick vi in och upp för trappan och väntade in kvinnan som skulle visa oss runt. Möttes direkt av fönster där man uppifrån kunde se ner och in i stallet. Betong/stål/sten-boxar, vet inte vad, utan halm/strö. Grisar och kor. Får brukade även slaktas på det här slakteriet. En del grisar var lugna och låg och sov, medan flera andra attackerade och bet varandra. Korna på andra sidan såg jag inte... De berättade att innan slakten kontrolleras djuren av en veterinärs ögon för att se om någon är halt/febrig eller något annat. Vi gick vidare och fler fönster fanns längs väggen, möttes av denna bild i det 1:a fönstret jag stannade vid. Eftersom man inte fick ta egna bilder, snor jag google-bilder och återskapar det jag sett så gott jag kan.
Jag tittar på vad som finns nedanför på andra sidan fönstret. Det var som att bilden av det jag såg trycktes upp i mitt ansikte. Mycket och oväntat, att ta in på en och samma gång. Massaker var något av de första ord som ploppade upp i huvudet. Jag har aldrig sett så mycket blod i hela mitt liv. Enorma pölar över hela golvet. Och allt jag kommer skriva nu (och beskriva så gott jag kan) har jag sett med egna ögon.
En gris rullade ut ur som en låda, vilket vi senare blev informerad om var gaskammaren. Två eller tre grisar gasades tillsammans, när de sänktes ner i källaren i denna box som fylldes med koldioxid och de får ingen luft och "kvävs" utan att dö vilket innebär att de är bedövade. (Det var för övrigt bara män som arbetade där av vad jag kunde se, förutom två kvinnliga veterinärer från Livsmedelsverket som sorterade bitarna och fick gå med och observera.) De plockade upp grisen och satte in krokar i dennes bakfötter efter att ha gjort ett snitt. Tre grisar hänger nu upp och ner på en rad. Jag tänker på ordet liv. Liv som hänger upp och ner. Slaktaren tar fram en stickfålla(?), dock utan slangen på bilden efter tror jag.
 
Eggen var rund, bred och ihålig, mycket större än vad jag föreställt mig. In gick den och ut forsade ett hav av blod. Följt av andra grisen. Två. Tre. Fyra. Så var de liven borta, knappt ett halvår gamla. Det rengjorda golvet fylldes åter av det mörkröda blodet. Grisen lades upp på ett band och sänktes ner i kokande vatten för att skållas, hittar inga bilder på det. Det läskiga var att på samma gång som de såg så livlösa ut kändes de ändå så levande. Grisen åkte sedan genom det här vattenkoket ner under och upp, för att hamna i "eldlådan" där den snurrades kraftigt (vet inte hur jag ska beskriva det, såg surrealistiskt ut) runt i värmen. Efter det åkte grisen ut igen till nästa steg, där hängde nästa slaktare upp denne igen efter att ha skurit av frambenen och gjort hack i öronen. De skar med en kniv runt hela grisens hud och sprutade med eld på de upphängda grisarna för att få bort det sista håret. Skinnets rynkor syntes efter eld-delen. Sedan åkte grisen/-arna vidare upphängda i taket till en tredje slaktare. Han skar upp den från rumpan och ner till huvudet. Organen föll ut och skars bort. Grisen sågades sedan mittitu med en stor såg. Organ med mera hängdes upp på lite olika ställen/kastades i separata metallådor. Den här bilden liknar inte hur det såg ut där, och vissa saker skiljer sig som att framklövarna är kvar. Itu är väl en gemensam nämnare. Grisar har ett väldigt tjockt späcklager, det syns på bilden också. 
Från gris-sidan fanns lite saker i vägen, men kunde se ett enormt djur hänga i ett ben upp och ner. Det hade blivit dags för ko-sidan. Här började vi lite bakifrån och fram, gick i fel ordning. Därför var det första jag såg från den andra sidan en ko delad i två delar som hängde upp och ned, med enbart revben och ytterhölje kvar, huvudet var också borta. Därefter hängde en ko som var öppnad och de otroligt stora organen hängde ut och skars bort. Ytterligare ett steg efter hängde en ko där slaktaren skar upp kon och skar bort fett med mera. En ko som låg på marken hängdes upp i ena benet i en krok. Slaktaren skar åt flera håll i huvudet tills det att det inte var så mycket kvar. Här skedde avblodningen på ett litet annorlunda sätt, med ett annat mer knivliknande verktyg och snittet las på sidan istället för ett hål som hos grisarna. Likaså här var det så mycket blod som forsade ut, ett vattenfall av blod, svårt att beskriva. En vit-fläckig päls kastades i en låda. Såhär såg snittet ut, fast kossan hängde i bakbenet:
Några snitt skars inne i halsen och ett långt rör fördes ner, vet inte varför. Tror det här nedan är geväret slaktare kan använda sig av för att få säkrare träff, slaktaren fick själv avgöra vilket som passade bäst för djuret, beroende på hur lugnt/stressat det är, men bult är det vanligaste tror jag. För grisar är kolioxidkammare vanligast. För slaktkycklingar och höns gäller elektricitet och ett dopp i vatten.
När den nyss nämna kon hängde där och skars i bitar, fick jag från nästa fönster på väggen syn på en kossas mule som stack ut bakom det lilla plank som fanns..., och ögat, blicken, behöver ingen bild för kommer aldrig att glömma det. En brun kossas mule som nosar mot sin upphängda kompis...

Den helt mörkbruna kossan fick gå in i den smala stålboxen, mindre än den andra bilden nerifrån. Dörren såg enormt tung ut och släpptes ner när kossan knappt hunnit komma in. Hon försökte backa, ingen plats att backa, hon tryckte sig mot båda sidorna, fast. Det gick några minuter, innan slaktaren kände med handen på huvudet. Bult mot huvudet och pang. Hela sidoväggen öppnades och den enorma kon föll ihop och rasade ut på det blodiga golvet.
Såg när delen ovan var allt som fanns kvar av den bruna kon. Ett skållat kohuvud satt på en pinne, stora lila levrar hängde längs ett rör. På livsmedelsidan där kylarna fanns togs de finaste bitarna till vara på, och slaffset som förmodligen blir djurfoder. Hur mycket revben som helst låg i en stor hög i en rektangulär enorm stållåda.
Det var alltså ett rum där de levande djuren var, rum nr 1. Nr 2, var koldioxidbedövning inuti väggen, bult var i rum två. Resten av rum två är allt jag berättat om. Fram till rum nr 3 där styckningen skedde, innan packeteringen alltså.

Fick höra om mobilt slakteri, hoppas verkligen att det växer. Det är dyrare för bonden tyvärr, vilket säkert gör att det går långsamt framåt. Då är det ett "rörligt" slakteri, en lastbil som åker runt och slaktar djuren "hemma". Det måste minska stressen enormt genom att undvika att djuren transporteras tillsammans, slåss och blir extremt stressade sin sista tid, och sedan får vänta all denna tid i boxar med okända djur utan rangordning.. Håller tummarna för framtiden. Tänkte också på hallal- och kosherslakt, och jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man kan hänga upp ett levande djur upp och ned i en krok genom benet och låta djuret förblöda sakta...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sara

Min vardag. Mina tankar. Mitt liv. Skriver om allt, inget och lite till. För att kunna se tillbaka och minnas mer.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela