Thisismylife.blogg.se

...........................................allt, inget och lite till.

Memory full

Publicerad 2014-12-15 14:50:25 i Allmänt,

Både min mobil och dator har nu mer eller mindre slut på minne x) Kommer börja lägga upp lite quotes/roliga bilder/låttexter m.m, vilket gör att jag kan radera lite och ändå ha det sparat här :)

#gokart #nightlife

Publicerad 2014-12-14 21:35:00 i Allmänt,

I lördags 13/12 körde vi gokart, 9 pers från skolan, det var superkul att testa och köra! Åkte hem, bytte om och åt middag. Träffade Mikaela och Filip på bussen kl 18, vi åkte till förfest 1 följt av förfest 2, runt 23-tiden gick vi till kåren där vi träffade Maria också! Det var en kul kväll, ett liveband var där, och efter vid stängning kl 04 åkte vi vidare; lyssnade musik, åt frukost och snackade, trevligt och en bra avslutning på kvällen. Kom hem halvsju och lade mig vid 7. Idag 14/12 har jag inte gjort mycket; handlat mat, sett vänner, suttit vid datorn och ätit. Imorgon är det dags för måndag igen och om bara 3 dagar är det jullov! :D

 

Musikhjälpen

Publicerad 2014-12-14 13:02:00 i Allmänt,

Fredagkvällen spenderades på Stora Torget med Denise, Mikaela och John de Sohn musik i 1 h. Fick äntligen se honom live!!! Glädjen inombords av framför allt dance our tears away och long time, men också av wild roses och under the sun.
 


Pannkaksdagen

Publicerad 2014-12-11 18:46:00 i Allmänt,

Idag hade vi mattelektion med redovisningsuppgifterna och hade återigen turen att inte bli utlottad, slapp dra mig själv också ;) Lunchade gjorde vi i Biblioteket, köpte en av dagens luncher som var pannkakor, stannade kvar och kompletterade statistik-labbrapporten och fixade ytterligare redovisningsuppgifter till på fredag, satt med Evelina, Mikaela, och sedan Denice+Klara till 17:20 och var då äntligen klara med de två uppgifterna till imorgon. De sista som behövs för våra 3 bonuspoäng till mattetentan. Nu har jag ätit tacos igen och ska ta det lugnt, gå igenom uppgifterna, kanske läsa och gå en promenad, förmodligen sova rätt tidigt idag med, och lyssna spotify!
 

Första salstentamen avklarad!

Publicerad 2014-12-10 21:09:00 i Allmänt,

Idag satt jag med Mikaela och Evelina och pluggade matte 8-10 innan matteföreläsningen och lunch med dem och några till, dagen avslutades med en kul föreläsning om muntlig redovisning. Svaren på agronomtentan lades upp kl 17 och klarade den!!! Kändes jättejätteskönt! Speciellt med tanke på att mattetentan lär få ett annat slut x) Har ätit tacos och tittat på Vänner. Idag kör jag en pluggfri eftermiddag. Nu ska jag se klart Vänner, lyssna spotify och sedan sova tidigt.


Estocolmo

Publicerad 2014-12-08 17:02:00 i Allmänt,

I torsdags eftermiddag 4/12 efter sista mattelektionen åkte jag till Stockholm! Var hemma med familjen, åt gott och tårta, och såg film, pluggade matte och statistik. Var i Liljeholmen en sväng med mamma, tittade i affärer och gick runt Trekanten. Åt på Pong med Sanna på söndagen. Fick skjuts av pappa till skolan måndag morgon, han skulle lämna peugeoten i samma veva. Hade en härlig helg!
Nu är jag tillbaka i Upptown efter statistiklabbskrivande med Andreas imorse, handledarmöte med grupp 22, vi fick några kommentarer till projektarbetet, skönt för det är bara lite småfix kvar, och dagen avslutades med en matematikföreläsning. Åkte med Evelina till Maxi, vi lunchade på kära McD och shoppade mat. Nu ska jag mysa med vovven och plugga, efter blir det simning!

Slaughter

Publicerad 2014-12-03 21:20:00 i Allmänt,

3/12. 
Började dagen med första matteföreläsningen efter statistik-uppehållet på 1 vecka. Eftersom vi bara hade 15 min lunch köpte jag och Mikaela varsin banan och daimbiskvi. Åt frukost på lektionen så att jag inte skulle hinna bli så hungrig, hihi. Kvart över 12 mötte vi de andra, ca 20 pers, och vi samåkte uppdelat i bilar till slakteriet :) :(
Ett efterlängtat studiebesök. Vilket kommer leda till en låååång text, utan egna bilder förutom den allra högst upp.

När vi kom dit stod vi utanför och en lastbil hade precis kommit, tittade runt hörnet. Små hål i bilen gjorde att jag skymtade ett djuröga, det tillhörde en gris. Sedan gick vi in och upp för trappan och väntade in kvinnan som skulle visa oss runt. Möttes direkt av fönster där man uppifrån kunde se ner och in i stallet. Betong/stål/sten-boxar, vet inte vad, utan halm/strö. Grisar och kor. Får brukade även slaktas på det här slakteriet. En del grisar var lugna och låg och sov, medan flera andra attackerade och bet varandra. Korna på andra sidan såg jag inte... De berättade att innan slakten kontrolleras djuren av en veterinärs ögon för att se om någon är halt/febrig eller något annat. Vi gick vidare och fler fönster fanns längs väggen, möttes av denna bild i det 1:a fönstret jag stannade vid. Eftersom man inte fick ta egna bilder, snor jag google-bilder och återskapar det jag sett så gott jag kan.
Jag tittar på vad som finns nedanför på andra sidan fönstret. Det var som att bilden av det jag såg trycktes upp i mitt ansikte. Mycket och oväntat, att ta in på en och samma gång. Massaker var något av de första ord som ploppade upp i huvudet. Jag har aldrig sett så mycket blod i hela mitt liv. Enorma pölar över hela golvet. Och allt jag kommer skriva nu (och beskriva så gott jag kan) har jag sett med egna ögon.
En gris rullade ut ur som en låda, vilket vi senare blev informerad om var gaskammaren. Två eller tre grisar gasades tillsammans, när de sänktes ner i källaren i denna box som fylldes med koldioxid och de får ingen luft och "kvävs" utan att dö vilket innebär att de är bedövade. (Det var för övrigt bara män som arbetade där av vad jag kunde se, förutom två kvinnliga veterinärer från Livsmedelsverket som sorterade bitarna och fick gå med och observera.) De plockade upp grisen och satte in krokar i dennes bakfötter efter att ha gjort ett snitt. Tre grisar hänger nu upp och ner på en rad. Jag tänker på ordet liv. Liv som hänger upp och ner. Slaktaren tar fram en stickfålla(?), dock utan slangen på bilden efter tror jag.
 
Eggen var rund, bred och ihålig, mycket större än vad jag föreställt mig. In gick den och ut forsade ett hav av blod. Följt av andra grisen. Två. Tre. Fyra. Så var de liven borta, knappt ett halvår gamla. Det rengjorda golvet fylldes åter av det mörkröda blodet. Grisen lades upp på ett band och sänktes ner i kokande vatten för att skållas, hittar inga bilder på det. Det läskiga var att på samma gång som de såg så livlösa ut kändes de ändå så levande. Grisen åkte sedan genom det här vattenkoket ner under och upp, för att hamna i "eldlådan" där den snurrades kraftigt (vet inte hur jag ska beskriva det, såg surrealistiskt ut) runt i värmen. Efter det åkte grisen ut igen till nästa steg, där hängde nästa slaktare upp denne igen efter att ha skurit av frambenen och gjort hack i öronen. De skar med en kniv runt hela grisens hud och sprutade med eld på de upphängda grisarna för att få bort det sista håret. Skinnets rynkor syntes efter eld-delen. Sedan åkte grisen/-arna vidare upphängda i taket till en tredje slaktare. Han skar upp den från rumpan och ner till huvudet. Organen föll ut och skars bort. Grisen sågades sedan mittitu med en stor såg. Organ med mera hängdes upp på lite olika ställen/kastades i separata metallådor. Den här bilden liknar inte hur det såg ut där, och vissa saker skiljer sig som att framklövarna är kvar. Itu är väl en gemensam nämnare. Grisar har ett väldigt tjockt späcklager, det syns på bilden också. 
Från gris-sidan fanns lite saker i vägen, men kunde se ett enormt djur hänga i ett ben upp och ner. Det hade blivit dags för ko-sidan. Här började vi lite bakifrån och fram, gick i fel ordning. Därför var det första jag såg från den andra sidan en ko delad i två delar som hängde upp och ned, med enbart revben och ytterhölje kvar, huvudet var också borta. Därefter hängde en ko som var öppnad och de otroligt stora organen hängde ut och skars bort. Ytterligare ett steg efter hängde en ko där slaktaren skar upp kon och skar bort fett med mera. En ko som låg på marken hängdes upp i ena benet i en krok. Slaktaren skar åt flera håll i huvudet tills det att det inte var så mycket kvar. Här skedde avblodningen på ett litet annorlunda sätt, med ett annat mer knivliknande verktyg och snittet las på sidan istället för ett hål som hos grisarna. Likaså här var det så mycket blod som forsade ut, ett vattenfall av blod, svårt att beskriva. En vit-fläckig päls kastades i en låda. Såhär såg snittet ut, fast kossan hängde i bakbenet:
Några snitt skars inne i halsen och ett långt rör fördes ner, vet inte varför. Tror det här nedan är geväret slaktare kan använda sig av för att få säkrare träff, slaktaren fick själv avgöra vilket som passade bäst för djuret, beroende på hur lugnt/stressat det är, men bult är det vanligaste tror jag. För grisar är kolioxidkammare vanligast. För slaktkycklingar och höns gäller elektricitet och ett dopp i vatten.
När den nyss nämna kon hängde där och skars i bitar, fick jag från nästa fönster på väggen syn på en kossas mule som stack ut bakom det lilla plank som fanns..., och ögat, blicken, behöver ingen bild för kommer aldrig att glömma det. En brun kossas mule som nosar mot sin upphängda kompis...

Den helt mörkbruna kossan fick gå in i den smala stålboxen, mindre än den andra bilden nerifrån. Dörren såg enormt tung ut och släpptes ner när kossan knappt hunnit komma in. Hon försökte backa, ingen plats att backa, hon tryckte sig mot båda sidorna, fast. Det gick några minuter, innan slaktaren kände med handen på huvudet. Bult mot huvudet och pang. Hela sidoväggen öppnades och den enorma kon föll ihop och rasade ut på det blodiga golvet.
Såg när delen ovan var allt som fanns kvar av den bruna kon. Ett skållat kohuvud satt på en pinne, stora lila levrar hängde längs ett rör. På livsmedelsidan där kylarna fanns togs de finaste bitarna till vara på, och slaffset som förmodligen blir djurfoder. Hur mycket revben som helst låg i en stor hög i en rektangulär enorm stållåda.
Det var alltså ett rum där de levande djuren var, rum nr 1. Nr 2, var koldioxidbedövning inuti väggen, bult var i rum två. Resten av rum två är allt jag berättat om. Fram till rum nr 3 där styckningen skedde, innan packeteringen alltså.

Fick höra om mobilt slakteri, hoppas verkligen att det växer. Det är dyrare för bonden tyvärr, vilket säkert gör att det går långsamt framåt. Då är det ett "rörligt" slakteri, en lastbil som åker runt och slaktar djuren "hemma". Det måste minska stressen enormt genom att undvika att djuren transporteras tillsammans, slåss och blir extremt stressade sin sista tid, och sedan får vänta all denna tid i boxar med okända djur utan rangordning.. Håller tummarna för framtiden. Tänkte också på hallal- och kosherslakt, och jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man kan hänga upp ett levande djur upp och ned i en krok genom benet och låta djuret förblöda sakta...

Closer..

Publicerad 2014-12-01 23:09:00 i Allmänt,

I tisdags 25/11 hade vi heldag med projekte, och onsdag 26/11 hade vi matte och på eftermiddagen var det dags för den efterlängtade praktiken hos grisarna!!!
Det var jätteroligt att se dem på så nära håll, att äntligen dra ett streck över smittskyddet och få vara innanför "murarna" plus att få röra dem. Vår mötesperson delade upp oss och visade varsin box med kultingar vi skulle tömma och så gick hon. Vi fick hålla i bara några veckor gamla kultingar och väga dem, räkna spenar och kolla kön. Sedan fick vi tömma två slaktsvinboxar, en i taget, fösa dem och få in dem i vågburen, det var inte helt lätt men vi fick in snitsen till andra boxen eller så var de grisarna lite mer samarbetsvilliga, men förstår att de inte vill gå in i våg-buren. Såhär har alltså våra svenska slaktsvin det:
En rundtur fick vi också för att se alla delar; slaktsvinen, sinsuggorna, suggor med kultingar och galtar. Grisar är så himla fina och känns så smarta. Deras ögon är näst intill mänskliga. De är också så mycket större än vad man tror, varje gång jag ser en sugga blir jag alltid lika chockad över storleken. Kultingarna är så otroligt söta, de är som hundvalpar, springer runt och busar.
Här (på bilden nedanför) ska slaktsvinen vägas. Att naffsa på stövlarna var intressantare :D De är väldigt starka och svåra att flytta x) Blev förvånad över hur varma grisarna var också.

Nedanför var det matdags :) Suggan brukar tröttna ganska mycket på kultingarna i slutet, de är på henne hela tiden, har en bonde sagt tidigare. Utomlands är suggan ofta fixerad, alltså att hon sitter fast och ligger som på bilden nedan, men utan möjlighet att röra sig och benen får ofta inte ens plats innanför buren... För pengar antar jag.. Smågrisdödligheten ligger på 18% från födelse till avvänjning och i genomsnitt brukar 1,2 kultingar dö direkt efter födseln. En huvudsaklig orsak är ihjälliggning, följt av bl.a. att de måste ha råmjölk för immunförsvaret och pga att de har små energiservrer. Därför blir det väl lättare och mer effektiv produktion för människan att suggan sitter fast. 
Det är alltid jobbigt att se och påminnas om alla brister, men det var hur som helst hemskt kul att få se hur det ser ut på ett så stort ställe som här och mest av allt att äntligen få komma nära djuren! 

I torsdags 27/11 hade vi matte från 10-15, sedan åt jag på pizzerian med Erik som var på genomresa. Jag pluggade, såg Små Citroner Gula och åt choklad innan det var dags för sömn. 

På fredag förmiddag 28/11 hade vi matte och på eftermiddagen satt vi med projektet, efter det åkte jag hem till Stockholm direkt in till stan för Faros med mamma, pappa, Markus :D Mysigt med restaurang!! Har lite hjärnsläpp, kommer inte ihåg vad vi gjorde/såg för film på kvällen. Under helgen pluggade jag mestadels matte på dagarna och såg Maria Lang. På kvällen såg jag och mamma filmen Vänner För Livet som var bra :) Sista Under The Dome-delen för 2:a säsongen såg jag och Markus :) Åkte tillbaka till Uppsala idag, måndag morgon 1/12, åkte till skolan för statistiklaboration och projektarbete fram till halvfyra till det var dags att åka mot Ko-praktiken, där vi var till klockan 19.

Först kom vi dit och fick en rundtur, en av de första sakerna vi fick se var en fistelko och även mjölkningsroboten, jag mådde illa och blev på riktigt en stund gråtfärdig över hur långt det har gått... Vi ska hela tiden ha mer mer och mer, och fort ska det gå. Djuren får såklart betala priset. Det här besöket var precis som med grisarna ett totalt lyckoögonblick, älskar att vara nära djur. Samtidigt som jag blir ledsen och arg över att Djurskyddslagarna ändå är så pass mesiga som de är. Var är bregottreklamen?!
Jag har sedan jag började den här utbildningen funderat på vilka djur som har det sämst. Det känns som jag ändrar min åsikt hela tiden. Något av det grymmaste och baksidan av myntet jag även fick vara med om och se med egna ögon här (inte när det hände men efter) var en liten kalv, helbrun med en nos så skär, vackra ögon och vingliga ben, en 3 h gammal kalv, en kviga. Något av det vackraste jag har sett i hela mitt liv. Men bilden förstördes av betonggolvet kalven vinglade runt på, att den vid första överblicken låg helt ensam i ett rum i en låda med lite halm i botten. En kalv som tagits från sin mamma direkt efter födseln. Jag fick ge den här kalven sin första mjölk. 10 % av kroppsvikten bör de få i sig. Har läst mycket vetenskapliga artiklar om det här och hört; både kalven och mamman skadas enormt av situationen, de blir stressade, råmar och försöker "komma ut" ur boxen, men det behövs väl inget snille för att förstå det egentligen... Det är bara att man tänker inte, i affären plockar man på sig varor och funderar inte mycket över var det kommer ifrån och den långa resa som ligger bakom. Priset är det första och enda man ser, det är allt man vet och självklart är valet det billiga köttet framför det dyra, eller den billigare mjölken. Jag har aldrig tänkt på allt, det har stegvis ökat mer och mer. Tycker det borde vara krav på att i skolan gå igenom en del om livsmedel och "resan". Jag är glad att jag vet nu, att jag ser, och då är det omöjligt att inte välja ekologisk mjölk, även om det inte är så mycket bättre egentligen..

Djur utomlands vågar jag inte ens tänka på. I jämförelse är nog Sverige ett himmelrike. Mycket fler dumma saker som fixering av suggor, kastrering utan bedövning, antibiotika i förebyggande syfte, svanskupering och näbbtrimning är tillåtna utomlands, att slakta utan bedövning, fler kor står uppbundna..., och så vidare, inte överallt, men i majoriteten av länder i världen garanterat. 
Hade inte med mig mobilen in till kossorna, har inga bilder därifrån. Jag lovade i alla fall den bruna kalven att minska inköp av mjölk och kött rejält. Ekologiskt när det går, helst KRAV. Och svenskt, alltid svenskt.

Om

Min profilbild

Sara

Min vardag. Mina tankar. Mitt liv. Skriver om allt, inget och lite till. För att kunna se tillbaka och minnas mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela