Thisismylife.blogg.se

...........................................allt, inget och lite till.

Mer om kossorna

Publicerad 2014-09-25 23:42:00 i Allmänt,

Torsdag 25/9 var vi på studiebesök nr 2, denna gång var det hos dikor (kött) till skillnad från tisdagen då vi var på en gård med mjölkbesättningar. Sistnämnda var en konventionell gård med uppbundna kor. Korna var fina och såg friska ut, men att det är tillåtet att de får stå uppbundna är helt oförståeligt. Börjar med lite fler bilder från mjölkgården. Under vinterhalvåret står/ligger de så här hela dygnet hela tiden (på konventionella gårdar/gårdar med uppbundna kor vilket idag är ca 36 % av 350000 mjölkkor i Sverige): 
Den här mjölkgården hade även kalla lösdrifter vilket känns bättre så att de kan röra sig åtminstonde, även om golvet inte var det roligaste och mest passande. Det var lite jobbigt när den här kossan vill säga he och man inte får röra dem pga smittskydd:
Här är några till från lösdriften, de var mycket fina allihopa:
Inne vid de uppbundna kossorna fanns även små bås för de yngre. Det var många i en och trångt. Här är en nyfiken sötnos:
Här fick korna turas om att gå på bete 12 h om dygnet. Då såg de ut att må som bäst! :)
En av kalvarna, nyfiken plutt:
Gården som bilderna ovan kommer ifrån var i full rulle med att bygga en helt ny ladugård som kostat 22 miljoner kronor. Det vart man mycket glad över att höra, där skulle det nämligen bli lösdrift så att kossorna får ströva runt och själva välja när de vill gå utomhus.

Hoppar över till köttgården igen, där vi var i torsdags. Den här gården arbetade ekologiskt och odlade i princip allt eget foder, korna fick även gå på bete i olika områden och annars levde de i lösdrifter på vintern :) Har inte många bilder pga att de gick i flera hagar utspridda i landet. Har en bild på de som snart skulle till slakt:
Båda de här gårdarna var väldigt fina och man märkte att båda bönderna brann för det dem gjorde. Det var intressant att se allt och höra vad de hade att berätta. Härligt att se området där de hade kor på bete och allt var ekologiskt, med den andra var det kul att de faktiskt satsade på lösdrift trots den stora summan. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sara

Min vardag. Mina tankar. Mitt liv. Skriver om allt, inget och lite till. För att kunna se tillbaka och minnas mer.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela